• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Профілактика та протидія підліткової злочинності

Профілактика та протидія підліткової злочинності

2014-05-21

/Files/images/фото 11.jpg

Профілактика та протидія підліткової злочинності

Роменський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з сектором кримінальної міліції у справах дітей, Роменським підрозділом кримінально-виконавчої інспекції та службою у справах дітей з метою більш ефективної та скоординованої роботи, спільного розв’язання проблемних питань, які виникають у роботі зібралися за круглим столом, щоб обговорити питання щодо профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх.

На порядок денний поставлено ряд важливих питань щодо сприяння в недопущенні повторних випадків вчинення злочинів серед неповнолітніх, співпраці між усіма суб’єктами соціальної роботи, а також координації та обміну інформацією між суб’єктами.

Особливе занепокоєння викликає збільшення рівня підліткової злочинності в нашому місті та збільшення кількості вчинення рецидивних злочинів. Протягом поточного 2014 року підлітками по м. Ромни було скоєно 6-ть злочинів проти 4-х злочинів аналогічного періоду минулого року. В скоєнні злочинів прийняло участь 6-ро осіб, проти 3-х аналогічного періоду минулого року. За звітний період по м. Ромни дітьми було скоєно 29-ть адміністративних правопорушення проти 23 аналогічного періоду минулого року.

На профілактичному обліку СКМСД Роменського МВ УМВС, міського ЦСССДМ, служби у справах дітей перебуває 20 дітей проти 33-х дітей аналогічного періоду. Та при зменшенні кількості під облікових неповнолітніх, занепокоюють ті факти, що з вказаної кількості дітей, перебуваючи на обліку, повторно вчинили злочини 6-ро осіб, з них 5-м особам загрожує реальне позбавлення волі, так як вони мають не погашену судимість (перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції) вчинили злочин, тобто створили рецидив.

З даними неповнолітніми та їх батьками всіма службами проводилась індивідуально-виховна та профілактична робота щодо профілактики рецидивної злочинності та недопущення скоєння неповнолітніми нових злочинів. Батьки за ухиляння від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо виховання дітей притягувалися до адміністративної відповідальності, а деякі декілька раз.

Працівники Роменського підрозділу КВІ спільно з співробітниками сектору КМСД, служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно відвідують неповнолітніх за місцем їх проживання та навчання, контролюють їх поведінку, та проводять з ними виховну роботу. Підтримуються тісні зв’язки з навчальними закладами, де навчаються неповнолітні. Дані сім’ї, перебувають під соціальним супроводом центру СССДМ.

Щомісяця на базі центру СССДМ працівниками центру та кримінально-виконавчої інспекції з неповнолітніми та молоддю проводяться відеолекторії по профілактиці протиправної поведінки, формуванню здорового способу життя серед дітей та молоді. Неповнолітні відвідують загальноміські заходи пов’язані з святкуванням та відзначенням різних державних свят.

Незважаючи на проведену виховну, та індивідуально-профілактичну роботу маємо випадки вчинення рецидивних злочинів.

Причини, з яких неповнолітні вчиняють кримінальні правопорушення є різні. Перша, мабуть головна, неповнолітні не думають взагалі про наслідки своїх дій. Інші причини це – неналежний контроль з боку батьків за дитиною, або взагалі його відсутність. Батьки влаштовують своє особисте життя, вживають алкогольні напої, дітей передають на виховання бабусь та дідусів. Дуже часто батьки не знають коло спілкування своєї дитини, чим займається дитина на вулицях міста під час спілкування з своїми однолітками. Оточення в якому перебуває дитина, досить часто негативно впливає на поведінку дитини. Батьки не можуть вплинути на поведінку своєї дитини тому, що не є авторитетом для дитини. Крім цього важливе значення має матеріальний стан сім’ї неповнолітнього. Досить часто неповнолітні здійснюють кримінальні правопорушення в виді крадіжки з метою отримання грошей.

Турбота батьків про свою дитину має бути постійною.

/Files/images/фото 22.jpgЦього ж дня для підоблікових неповнолітніх та їх батьків проведено конференцію «Профілактика та протидія підліткової злочинності».

Метою даної зустрічі є донести до неповнолітніх та їх батьків необхідність стати на шлях виправлення та викликати бажання жити, не порушуючи закону. Розірвати замкнуте коло, у яке потрапили «важкі підлітки», вивести їх з так званої зони ризику та підібрати «ключ» до дверей перспективного майбутнього – спільне завдання правоохоронців, батьків та працівників соціальних служб.

Про стан кримінальної ситуації в місті інформував начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Роменського МВ УМВС Ярмолов С.А. Про наслідки вчинення повторних злочинів наголосила інспектор Роменського РП КВІ Приходько О.М. Директор ЦСССДМ Жогло В.О. звернула увагу батьків на потребу ведення постійного контролю за дітьми, особливо в вечірній час. Про права дітей та їх обв’язки розповіла головний спеціаліст служби у справах дітей Щаденко І.М.

В ході зустрічі батькам нагадали про рішення сесії Роменської міської ради від 30.12.2002 року «Про затвердження Правил поведінки дітей, підлітків в громадських місцях», загостривши увагу на питання щодо заборони перебування дітей та підлітків без дорослих (батьків або осіб, що їх замінюють) на вулицях міста, в місцях відпочинку, в громадських місцях з 1 вересня по 30 квітня після 21.00 години, а з 1 травня по 31 серпня після 22.00 години.

По завершенню бесіди учасники обмінялися думками щодо створення умов та забезпечення правового та соціального захисту неповнолітніх, а також тісної співпраці з батьками дітей, схильних до проявів протиправної поведінки.

Ольга Бондаренко,

головний спеціаліст Роменського міського

центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Кiлькiсть переглядiв: 521

Коментарi